Domácí červená řepa s křenem, zdravá zásoba na zimu

 Podzim je ideální čas připravit si něco do spíže. Ať už přijdou mrazíky nebo jen ospalé zimní dny, je dobré mít po ruce sklenici plnou vitamínů. Dřív to dělala každá babička – protože věděla, že do jara bývá vitamínů poskrovnu a domácí zavářka z řepy a křenu dokáže zázraky pro imunitu i trávení.

 Co budete potřebovat:
1 litr vody
1/2 litru octa
20 dkg cukru
3 a 1/2 rovné polévkové lžíce soli
1 velký křen (cca 30–40 dkg)
Červenou řepu podle chuti a velikosti hrnce


 Postup:
1. Řepu uvařte jako brambory ve slupce.
2. Po vychladnutí ji oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
3. Do mísy přidejte oloupaný a najemno nastrouhaný (nebo nasekaný) křen, vše důkladně promíchejte.
4. Směs plňte do čistých sklenic.
5. Připravte lák svařením vody, octa, cukru a soli, a ještě teplým jej nalijte na směs.
6. Nakonec zavařte v horkovzdušné troubě při 250 °C po dobu 8 minut.
7. Po zavaření vyndejte sklenice, a až trochu vychladnou, otočte je dnem vzhůru do druhého dne.

  Tip: Tuhle klasiku můžete podávat k masu, sekané, tlačence nebo jen tak na chlebu s máslem.
  Dobrou chuť a zdraví na zimu z vlastní spíže!